Vesevelő elkészítése (Képpel) - HáziasÍzek.hu

Vesevelő elkészítése

Kevesen ismerik pedig a sertésvese karakteres ízű belső szerv.

Mi nagyon sokszor készítünk belőle vesevelőt, a sertésveséhez velőt is adunk. Elkészítése kicsit időigényes feladat, de megéri mert nagyon ízletes, finom étel.

Vesevelő hozzávalók:

  • őrölt fekete bors
  • majoranna
  • csemege paprika
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • fél evőkanál zsír vagy étolaj
  • csemege piros paprika
  • víz
  • 6 db vese (sertés) 
  • 30 dkg velő

 

 

Vesevelő elkészítése:

A vásárolt veséket lapjára helyezve ketté (félbe) vágjuk. 

 

vese
sertés veséje


 A közepéből a fehér részeket (belső hártyát, ereket) eltávolítjuk, a vesét a lehető legjobban megtisztítjuk.

 

vese megtisztitása
vese megtisztitása

 

A megtisztított veséket felaprítjuk, felszeleteljük, és mivel elég karakteres illata van, én mindig leforrázom.

 

vese felszeletelése
vese feldarabolása

 

 

Vizet forralunk, amiben a feldarabolt vesét kifőzzük, hogy a benne lévő nem kivánatos anyagoktól mentes legyen. 

 

vese vízben
tiszta vízbe helyezzük

 

Látni mennyi nem kívánatos anyag távozik el belőle.

 

vese forralása
vese forralása

 

A kifőzött sertésvesét leszűröm, hideg vízzel leöblítem.

 

vese leszűrése
vese leszűrése

 

Közben a velőt, hártyájától megtisztítom. Forró vízbe mártom, így könnyen eltávolítható a hártyája.

 

velő
velő

 

A megtisztított sertésvese és velő főzésre kész.

 

vese és velő
vese és velő

 

1-2 fej vöröshagymát megpucolunk, asszerint, hogy mennyire szeretjük hagymásan.

 

hagyma felaprítása
felaprított vöröshagyma

 

A megaprított vöröshagymát, fél evőkanál zsíron vagy étolajon, pici sóval megpirítjuk.

 

hagyma pirítása
hagyma pirítása

 

Ha megpirult, csemege pirospaprikával megszórjuk.

 

paprika hozzáadása
paprika hozzáadása

 

A hagyma kész, megpirult, tettünk rá piros paprikát, majd 1-2 dl hideg vízzel felengedjük, beletesszük a megtisztított sertésvsesét és velőt. Ízesítjük őrölt fekete borssal, őrölt, vagy morzsolt majorannával, sóval.

 

vese-velő fűszerezése
vese-velő fűszerezése

 

Tehetünk bele pirosaranyat, vagy gulyás krémet is.


 

vesevelő sűrítés előtt
vesevelő sűrítés előtt

 

Ha megpuhult, a levét sürítjük fél-egy evőkanál liszttel, így a szaft sűrübb lesz.

 

vese-velő besűrítése
vese-velő besűrítése

 

Jól elkeverjük a lisztet.

 

kész vesevelő
kész vesevelő

 

Tálalható főtt burgonyával, vagy tarhonyával.

 

tarhonya
tarhonya

 

Valamint a köret mellé választhatunk uborkasalátát, fejes salátát, de rendkívül finom hagyományos káposztasalátával is.

 

vesevelő tarhonyával
vesevelő tarhonyával

 

Jó étvágyat!

Írd le a véleményedet!

HáziasÍzek.hu © 2017