Fejes saláta elkészítése

Frissítő, nyári saláta.

Ha valami egyszerű de finom salátát szeretnél készíteni, a kerti saláta a tökéletes választás. Ha teheted akkor a frissen szedd a kertből fogyasztás előtt. 

Fejes saláta hozzávalók:

  • 1 fej kerti, azaz fejes saláta

  • 5 dl víz

  • 1 dl 10%-os Chef ételecet
  • 1 - 1,5 evőkanál só
  • 20 szem Canderel vagy 3 evőkanál kristálycukor

 

Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszhatják, ha cukor helyett édesítőszert használnak.

A fejes saláta elkészítése:

A frissen szedett fejes salátának a külső leveleit eltávolítjuk, majd a belső leveleket alapossan megmossuk friss, hideg vízben. Figyeljünk arra, hogy a levelek ne maradjanak földesek.
 

friss saláta
fejes saláta megmosása
Frissen szedett fejes saláta egyenesen a kertből!

 

Közben elkészítjük az ecetes levet. A fél liter vízhez egy deciliter 10%-os ételecetet adunk és egy - másfél evőkanál sóval jól elkeverjük. A húsz szem Canderel édesítőszert vagy a három evőkanál kristálycukrot feloldjuk az ecetes lében. Közben kóstoljuk meg a levet, ízlés szerint adhatunk még hozzá édesítőszert vagy ecetet. 
 

kész a salátalé
Elkészült az ecetes lé.

 

Az ecetes levet lefedve hűtőben tároljuk egészen a tálalásig. A fejes saláta megtisztított leveleit érdemes tálalás előtt a lébe tenni, ugyanis a levelek hamar összeesnek, megfonnyadnak. Mindig frissen tálaljuk.
 

friss fejes saláta
Kész a frissítő, nyári saláta.

 

A fejes saláta rendkívül értékes zöldség, hiszen rostokban gazdag, sok C-vitamint és B-vitamint tartalmaz. 

 

HáziasÍzek.hu © 2017