
Fejessaláta elkészítése

Ha valami egyszerű de finom salátát szeretnél készíteni, a kerti saláta a tökéletes választás. Ha teheted akkor a frissen szedd a kertből fogyasztás előtt.
Fejessaláta hozzávalók: |
|
|
|
|
|
Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszhatják, ha cukor helyett édesítőszert használnak. |
Fejessaláta elkészítése:
A frissen szedett fejessalátának a külső leveleit eltávolítjuk, majd a belső leveleket alapossan megmossuk friss, hideg vízben. Figyeljünk arra, hogy a levelek ne maradjanak földesek.
![]() ![]() |
Frissen szedett fejessaláta egyenesen a kertből! |
Közben elkészítjük az ecetes levet. A fél liter vízhez egy deciliter 10%-os ételecetet adunk és egy - másfél evőkanál sóval jól elkeverjük. A húsz szem Canderel édesítőszert vagy a három evőkanál kristálycukrot feloldjuk az ecetes lében. Közben kóstoljuk meg a levet, ízlés szerint adhatunk még hozzá édesítőszert vagy ecetet.
![]() |
Elkészült az ecetes lé. |
Az ecetes levet lefedve hűtőben tároljuk egészen a tálalásig. A fejessaláta megtisztított leveleit érdemes tálalás előtt a lébe tenni, ugyanis a levelek hamar összeesnek, megfonnyadnak. Mindig frissen tálaljuk.
![]() |
Kész a frissítő, nyári saláta. |
A fejessaláta rendkívül értékes zöldség, hiszen rostokban gazdag, sok C-vitamint és B-vitamint tartalmaz.