
Sóskafőzelék

A legfinomabb sóska főzelék recept, amit valaha kóstoltam, májustól egészen augusztusig frissen tudjuk fogyasztani saláta, leves vagy főzelék formájában. Mi fokhagymásan szeretjük, de hát ahány ház... :)
Sóskafőzelék hozzávalók: |
|
|
|
|
|
|
|
Sóskafőzelék elkészítése:
A frissen szedett, vásárolt sóska leveleit lecsipegetjük a száráról majd hideg vízben jól megmossuk. Míg megtisztítjuk a leveleit, addig egy fazékban felteszünk vizet forrni.
![]() |
A sóskaleveleket leszedjük a szárról. |
![]() |
Alaposan megmossuk a leveleket. |
A forrásban lévő vízbe dobjuk a sóskaleveleket, addig főzzük, míg összeesik és sötétzöld lesz a színe.
![]() |
A levelek összeesnek és sötétzöld színűek lesznek. |
Közben csinálunk egy fokhagymás rántást, kevés zsiradékon megpirítjük a megpucolt és áttört gerezdeket, majd rászórjuk a két evőkanál lisztet. Vigyázzunk, hogy ne égessük oda a rántást!
![]() |
Készül a fokhagymás rántás. |
Leszűrjük a sóskát, jól lecsöpögtetjük, majd a rántáshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk.
![]() |
Leszűrjük, majd a rántáshoz adjuk a sóskaleveleit. |
![]() |
Sóval ízesítjük a főzeléket. |
Addig főzzük tovább alacsony lángon, amíg a levelek szét nem főnek. Mikor már majdnem elkészült hozzáadjuk a főzőtejszínt, vagy ízlés szerint a pohár tejfölt, majd a kimért fél liter tejet.
![]() |
Tejszínt és tejet öntünk a főzelékhez. |
Folytonos kevergetés mellett felforruljuk utoljára és készen van a legfinomabb sóskafőzelék.
![]() |
Elkészült a főzelék, jó étvágyat hozzá! :) |
Ízlések és pofonok, ki hogyan szereti. Tálalhatjuk főtt tojással vagy burgonyával, sósan vagy édesen. A sóska immunerősítő, vitaminokban gazdag és magas az ásványi só tartalma.