Sóskafőzelék

A tavasz egyik slágere, a sóskafőzelék.

A legfinomabb sóska főzelék recept, amit valaha kóstoltam, májustól egészen augusztusig frissen tudjuk fogyasztani saláta, leves vagy főzelék formájában. Mi fokhagymásan szeretjük, de hát ahány ház... :)

Sóskafőzelék hozzávalók:

  • 70 dkg - 1 kg friss sóska
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 200 ml 10%-os Mizo főzőtejszín vagy 200 ml tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • kevés zsiradék

 

Sóskafőzelék elkészítése:

 

A frissen szedett, vásárolt sóska leveleit lecsipegetjük a száráról majd hideg vízben jól megmossuk. Míg megtisztítjuk a leveleit, addig egy fazékban felteszünk vizet forrni.
 

Lecsipegetjük a leveleket
A sóskaleveleket leszedjük a szárról.
Megmossuk a leveleket
Alaposan megmossuk a leveleket.

 

A forrásban lévő vízbe dobjuk a sóskaleveleket, addig főzzük, míg összeesik és sötétzöld lesz a színe. 
 

Forr a sóska
A levelek összeesnek és sötétzöld színűek lesznek.

 

Közben csinálunk egy fokhagymás rántást, kevés zsiradékon megpirítjük a megpucolt és áttört gerezdeket, majd rászórjuk a két evőkanál lisztet. Vigyázzunk, hogy ne égessük oda a rántást!
 

Fokhagymás rántást készítünk.
Készül a fokhagymás rántás.

 

Leszűrjük a sóskát, jól lecsöpögtetjük, majd a rántáshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk.
 

Sóska leszűrése
Leszűrjük, majd a rántáshoz adjuk a sóskaleveleit.
sózzuk a sóskát
Sóval ízesítjük a főzeléket.

 

Addig főzzük tovább alacsony lángon, amíg a levelek szét nem főnek. Mikor már majdnem elkészült hozzáadjuk a főzőtejszínt, vagy ízlés szerint a pohár tejfölt, majd a kimért fél liter tejet.
 

tejszínes sóskafőzelék
Tejszínt és tejet öntünk a főzelékhez.

 

Folytonos kevergetés mellett felforruljuk utoljára és készen van a legfinomabb sóskafőzelék.
 

kész a főzelék
Elkészült a főzelék, jó étvágyat hozzá! :)


Ízlések és pofonok, ki hogyan szereti. Tálalhatjuk főtt tojással vagy burgonyával, sósan vagy édesen. A sóska immunerősítő, vitaminokban gazdag és magas az ásványi só tartalma.

 

HáziasÍzek.hu © 2017