Tökéletes kemény tojás

Kemény tojás reggelire vagy ebédre? Itt a legjobb recept!
Tökéletes kemény tojás

Ahhoz, hogy tökéletes kemény tojást készítsünk, pár alapszabályt mindenképpen be kell tartani. Nem mindegy ugyanis milyen úton, módon főzöd meg a tojásokat. Lehet túl lány, vagy éppenséggel túlfőtt. Te is tapasztaltad már a tojássárga körüli zöldes elszíneződést? Pucoláskor nem jön le a héj egyszerűen? Rengeteg praktikákat olvasni, hallani, én most megosztom veletek a számomra tökéletes receptet.

Kemény tojás hozzávalók:

  • tojás
  • 1 teáskanál só
  • víz

Kemény tojás elkészítése:

Tetszőleges mennyiségű tojást alaposan megmossuk, majd beleteszünk egy kis edénybe és felöltjük annyi hideg vízzel, hogy éppen csak ellepje.
 

Hűtőben tárolt vagy szobahőmérsékletű tojásokat mindig hideg vízbe tegyük fel főzni, ugyanis ha forrásban lévő vízbe tesszük, akkor a tojások nagy eséllyel megrepednek.

 

így készül a kemény tojás
tojásokat hideg vízbe tesszük
Hideg vízzel felöntött tojások.


A vízhez adjuk az egy teáskanálnyi sót, és amikor a víz elkezd forrni, onnantól számítva 10 percig fűzzük a tojásokat.
 

Ha mégis megrepedne a tojásunk, a só megakadályozza, hogy a tojásfehérje a főzővízbe szivárogjon.

 

forrásban lévő tojások
Forrástól számítva 10 percig főzzük a tojásokat.


A főzési idő elteltével kivesszük a tojásokat a forró vízből egy kanál segítségével és azonnal hideg vízbe tesszük míg meg nem pucoljuk. A hirtelen lehűlés eredménye, hogy a tojásfehérje elválik a héjtól, ezért célszerű rövid időn belül megpucolni a tojásokat. A két végét megtörjük és a két tenyerünk közé helyezett főtt tojást enyhén összenyomva a héjat apró darabokra törjük. Ezek után nagy darabokban el tudjuk távolítani a tojáshéjat.
 

kész a kemény tojás
Elkészült a tökéletes kemény tojásunk!

 

A tojásokat főtt sonka vagy csülök levében is megfőzhetjük, finomabb lesz a végeredmény!


A főtt tojás kalória tartalma alacsony, viszont sok fehérje van benne, ezért a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják. Felhasználhatjuk salátákhoz, bizonyos főételek köreteként mint például sóska vagy spenót, de önmagában is fogyaszthatjuk friss zöldségekkel.
 

Alapanyagok:

Írd le a véleményedet!

HáziasÍzek.hu © 2017
netgroup Konyhai kisegítő állás Adokveszek.hu