
Tökéletes kemény tojás
Ahhoz, hogy tökéletes kemény tojást készítsünk, pár alapszabályt mindenképpen be kell tartani. Nem mindegy ugyanis milyen úton, módon főzöd meg a tojásokat. Lehet túl lány, vagy éppenséggel túlfőtt. Te is tapasztaltad már a tojássárga körüli zöldes elszíneződést? Pucoláskor nem jön le a héj egyszerűen? Rengeteg praktikákat olvasni, hallani, én most megosztom veletek a számomra tökéletes receptet.
Kemény tojás hozzávalók: |
|
|
|
Kemény tojás elkészítése:
Tetszőleges mennyiségű tojást alaposan megmossuk, majd beleteszünk egy kis edénybe és felöltjük annyi hideg vízzel, hogy éppen csak ellepje.
| Hűtőben tárolt vagy szobahőmérsékletű tojásokat mindig hideg vízbe tegyük fel főzni, ugyanis ha forrásban lévő vízbe tesszük, akkor a tojások nagy eséllyel megrepednek. |
![]() ![]() |
| Hideg vízzel felöntött tojások. |
A vízhez adjuk az egy teáskanálnyi sót, és amikor a víz elkezd forrni, onnantól számítva 10 percig fűzzük a tojásokat.
| Ha mégis megrepedne a tojásunk, a só megakadályozza, hogy a tojásfehérje a főzővízbe szivárogjon. |
![]() |
| Forrástól számítva 10 percig főzzük a tojásokat. |
A főzési idő elteltével kivesszük a tojásokat a forró vízből egy kanál segítségével és azonnal hideg vízbe tesszük míg meg nem pucoljuk. A hirtelen lehűlés eredménye, hogy a tojásfehérje elválik a héjtól, ezért célszerű rövid időn belül megpucolni a tojásokat. A két végét megtörjük és a két tenyerünk közé helyezett főtt tojást enyhén összenyomva a héjat apró darabokra törjük. Ezek után nagy darabokban el tudjuk távolítani a tojáshéjat.
![]() |
| Elkészült a tökéletes kemény tojásunk! |
| A tojásokat főtt sonka vagy csülök levében is megfőzhetjük, finomabb lesz a végeredmény! |
A főtt tojás kalória tartalma alacsony, viszont sok fehérje van benne, ezért a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják. Felhasználhatjuk salátákhoz, bizonyos főételek köreteként mint például sóska vagy spenót, de önmagában is fogyaszthatjuk friss zöldségekkel.



