Szilvásgombóc

A szilvás gombócot nyáron, ősszel mikor érik a szilva sokszor elkészítem mert nagyon szeretjük.

Nekünk nagyon jó édes szilva fajtáink vannak, melyek nem savanyúak, így szilvásgombócnak tökéletesek.

Szilvásgombóc hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 25-30 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál zsír vagy étolaj
  • pici só
  • étkezési búzadara
  • szilva

 

 

Szilvásgombóc tészta elkészítése:

A  burgonyát megpucoljuk, sós vízben puhára főzzük. Villával vagy burgonya nyomóval simára törjük.

Hozzáadjuk a lisztet, a tojást pici sót. Simára gyúrjuk. Ha van kenyérsütő gép akkor abban is összedolgozhatjuk, szépen simára gyúrja, közben mi a darát elkészíthetjük. 

 

szilvásgombóc tészta gyúrása
Szilvásgombóc tészta készítése kenyérsütő géppel

 

Szilvásgombóc búzadara elkészítése:

Az étkezési búzadarát zsíron vagy olajon barnára pirítjuk, forró vízzel felengedjük, fedővel lefedjük, mely puhára dagad.

 

 

Szilvásgombóc elkészítése:

Ha készen van a tésztánk, vékonyra kisodorjuk.

 

szilvásgombóc tésztája
Szilvásgombóc tésztája

 

Majd négyzet alakú darabokat vágunk ki belőle, melyeknek a közepére egy szem jó édes szilvát teszünk, és gombócot formálunk belőle.

 

szilvásgombócok
Szilvásgombócok kifőzés előtt

 

Ha a gombócok elkészültek egy fazékban vizet forralunk, és a forrásban lévő vízbe a gombócokat kifőzzük. Ha a gombócok a víz tetejére feljönnek, szűrővel kivesszük és a pirított darába hempergetjük.

 

szilvás gombócok kifőzése
Szilvás gombócok kifőzése

 

Tálalhatjuk csak simán porcukorral, de fahéjjal is ízesíthetjük.

Jó étvágyat hozzá!

 

Írd le a véleményedet!

HáziasÍzek.hu © 2017