Kocsonya készítés
Hozzávalók kb: 10 tál kocsonyához:
5 l víz
4 db sertésköröm (lehetőleg első, mert sokkal húsosabb)
50 dkg bőrke
1 sertés csülök (friss vagy füstölt)
2 sárgarépa
1 fehér répa
2 fej vöröshagyma
1fej fokhagyma
10 szem egész fekete bors
A sertéskörmöket, bőrkét, csülköt jól megmossuk, megtisztítjuk. A bőrkének a belső részéről egy éles késsel a felesleges zsírt eltávolítjuk, hogy a kocsonya ne legyen zsíros.
kocsonya sertés köröm |
A megtisztított körmöket, bőrkét, csülköt egy nagy fazékba tesszük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, hagymát, fokhagymát, borsot, és felöntjük az 5 liter vízzel. Ha felforrt, leszedjük a habját mint a húslevesnek, hogy a kocsonyánk ne legyen zavaros.
Lassú tűzön 8-10 órán keresztül főzzük,hogy a köröm, bőrke jó puha legyen és a hús a csontról jól leváljon. Ha úgy gondoljuk, hogy már jó, a körmöt, csülköt, bőrkét a tányérokba elosztva kiszedjük, majd kis szűrőn keresztül, merőkanállal a kocsonya levével felöntjük.
, |
kocsonya zöldségek |
szöveg
kocsonya vízzel
|
kocsonya fűszerezés |
Hideg helyre tesszük a kész tányérokat, hogy kihűljön és megdermedjen. Én általában úgy készítem, hogy estére fől meg, merem ki, éjszaka kihűl, és már reggel fogyasztható.
kocsonya tálban |
szöveg