
Gesztenyepüré

Legtöbbünk a fagyaszott gesztenyepürét masszából szokta elkészíteni, ezt a leggyorsabb és legegyszerűbb otthon házilag is elkészíteni. Most a tejszínhabbal készített változatát mutatjuk be, illetve azt az apró trükköt amivel éttermi vagy cukrászdai minőséget tudunk saját magunk is elkészíteni, amely nem fog tovább tartani mint 10 perc.
Hozzávalók
- egy csomag fagyasztott gesztenye massza
- tejszínhab
Az egyszerűség kedvéért mi most egy bármelyik boltban megvásárolható tejszínhabot használunk, de természetesen elkészíthető hozzá házilag is a tejszínhab. |
Gesztenyepüré recept
- A mélyhűtött masszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, ez néhány órát vesz igénybe
- Első lépésként a kehelybe nyomjunk egy kis tejszínhabot, majd egy krumpli kinyomó segítségével, vagy egy sajtreszelővel képezzünk egy vastagabb réteget a gesztenyepüréből
- Utolsó lépésként ismét tejszínhabot nyomunk a tetejére
Gesztenyepüré összetétele
Nagyon sokan nem tudják, de manapság a boltokban kapható gesztenyepüré már csak kevesebb arányban tartalmaz gesztenyét, legfőbb alkotó eleme a burgonya, ezér is hívják sokan hamis burgonyapürének. Ezért ha valaki ár szerint nézi a boltokban a kínálatot, leginkább az határozza meg a sorrendet, hogy melyik milyen arányban tartalmaz gesztenyét.
Természetesen ha valakit érdekel a gasztronómia hajlamos lehet saját maga elkésízteni a saját gesztenye masszáját, de az átlag embernek tökéletesen megfelel a kész boltban kapható mélyhűtött verzió is.
Ennek ellenére azért jól nézzük meg az összetevőket, sokakat érdekel a szénhidrát azaz a kalória mennyisége, de azért készüljünk fel rá, hogy bio vagy diétás változatot nem nagyon fogunk találni. Tehát ha fontos, hogy cukormentes vagy gluténmentes legyen érdemesebb magunknak elkészíteni a masszát is.
Gesztenyepüré eredete
A wikipédia angol nyelvű oldalain olvashatunk a gesztenyepüréről, amelyet "mashed sweet chestnuts with sugar and rum"-ként írnak le, nem csak nálunk, de számos országban is közkedvelt desszert, így ha külföldön járunk érdemes megkóstolni az ottani megfelelőjét amelyet Mont Blanc-nak hívnak.