Gesztenyepüré

A gesztenyepüré mindenki nagy kedvence, a somlói galuska mellett az éttermek másik legfinomabb hazai desszertje.
Gesztenyepüré

 

Legtöbbünk a fagyaszott gesztenyepürét masszából szokta elkészíteni, ezt a leggyorsabb és legegyszerűbb otthon házilag is elkészíteni. Most a tejszínhabbal készített változatát mutatjuk be, illetve azt az apró trükköt amivel éttermi vagy cukrászdai minőséget tudunk saját magunk is elkészíteni, amely nem fog tovább tartani mint 10 perc.

 

gesztenyepüré tejszínhabbal

 

Hozzávalók

  • egy csomag fagyasztott gesztenye massza
  • tejszínhab

 

Az egyszerűség kedvéért mi most egy bármelyik boltban megvásárolható tejszínhabot használunk, de természetesen elkészíthető hozzá házilag is a tejszínhab.

 

Gesztenyepüré recept

 

  1. A mélyhűtött masszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, ez néhány órát vesz igénybe
  2. Első lépésként a kehelybe nyomjunk egy kis tejszínhabot, majd egy krumpli kinyomó segítségével, vagy egy sajtreszelővel képezzünk egy vastagabb réteget a gesztenyepüréből
  3. Utolsó lépésként ismét tejszínhabot nyomunk a tetejére

 

 

Gesztenyepüré összetétele

Nagyon sokan nem tudják, de manapság a boltokban kapható gesztenyepüré már csak kevesebb arányban tartalmaz gesztenyét, legfőbb alkotó eleme a burgonya, ezér is hívják sokan hamis burgonyapürének. Ezért ha valaki ár szerint nézi a boltokban a kínálatot, leginkább az határozza meg a sorrendet, hogy melyik milyen arányban tartalmaz gesztenyét.

Természetesen ha valakit érdekel a gasztronómia hajlamos lehet saját maga elkésízteni a saját gesztenye masszáját, de az átlag embernek tökéletesen megfelel a kész boltban kapható mélyhűtött verzió is.

Ennek ellenére azért jól nézzük meg az összetevőket, sokakat érdekel a szénhidrát azaz a kalória mennyisége, de azért készüljünk fel rá, hogy bio vagy diétás változatot nem nagyon fogunk találni. Tehát ha fontos, hogy cukormentes vagy gluténmentes legyen érdemesebb magunknak elkészíteni a masszát is.

Gesztenyepüré eredete

A wikipédia angol nyelvű oldalain olvashatunk a gesztenyepüréről, amelyet "mashed sweet chestnuts with sugar and rum"-ként írnak le, nem csak nálunk, de számos országban is közkedvelt desszert, így ha külföldön járunk érdemes megkóstolni az ottani megfelelőjét amelyet Mont Blanc-nak hívnak.

 

Így ismerheted még:

gesztenye tejszínhab házi gesztenyepüré natúr gesztenyepüré

Írd le a véleményedet!

HáziasÍzek.hu © 2017
netgroup