Farsangi szalagos fánk

Farsang közeledtével, farsangi időszakban sokszor készítek családunk számára szalagos fánkot, felénk úgy is szokták mondani "púpos fánkot". Én cukor helyett POLISZETT édesítő tablettát használok az elkészítéséhez, és minden kelt tésztához. Az élesztő nem lesz olyan magas mintha cukor lenne benne, de a tészta ugyan úgy megkel mint a cukros változata, és az íze is finom édeskés.


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 8 szem poliszett édesítő tabletta
  • kb. fél liter langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • pici só
  • kupica rum
  • fél citrom reszelt héja


Lépések:

  1. Elkészítem, kimérem a fenti hozzávalókat. Fontos, hogy a hozzávalók konyha hőmérsékletűek legyenek, és ne hideg hozzávalókat használjunk.. A lisztet átszitálom, amitől a tészta lágyabb, légiesebb lesz. A liszthez hozzákeverem a pici sót. A tej felét meglangyosítom, hozzáadom a 8 szem POLISETT édesítő tablettát, belemorzsolom az élesztőt. Körülbelül 5-10 percet pihentetem, míg az élesztő jól feloldódik benne. A kelesztő tálba beleöntöm az élesztős tejet, hozzá keverem az egész tojást, az egy tojás sárgáját, a kicsit megolvasztott vajat, és a maradék tej egy részét. A lisztet apránként adagolom hozzá, közben fakanállal jól elkeverem, hozzáreszelem a citrom héját de csak a sárga részét, mert a fehér résztől keserű lesz a tészta. A kupica rumot is hozzáadom. Ha úgy látom, hogy nem elég lágy a tésztám kicsi langyos tejet öntök hozzá. Fakanállal addig keverem (verem), míg a tészta sima, hólyagos, buborékos nem lesz.
  2. Ha a tészta elég sima, hólyagos, buborékos elválik a kelesztőtál falától, konyharuhával letakarom, meleg helyre teszem, 1/2-3/4 óráig hagyom kelni, míg a duplájára nem kel.
  3. Ha már szépen megkelt a gyúródeszkára kiöntöm, kb. 2 cm vastagra elsodrom.
  4. Pohárral kiszaggatom. Ismét letakarom és kb. negyedóráig ismét pihentetem.
  5. A lábasban az olajat felforrósítom.
  6. Mikor az olaj gyöngyözni kezd beleteszek egy fánkot próba képpen, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletű-e? A fánkot úgy teszem az olajba, hogy a felső fele legyen alul a lábasban. Ha megfelelő meleg az olaj, a fánk hirtelen terebélyesedni fog. Így beletehetem a többit is. Olyan sokat ne tegyünk a lábasba mert ha megnőnek nem férnek el. Mikor beleteszem a lábasba fedőt teszek rá.
  7. Mikor megfordítom, a másik felét sütöm, azt már fedő nélkül sütöm tovább.
  8. Ha megsült papírszalvétára kiszedem, hogy az olaj kissé lecsepegjen.
  9. Házi diabetikus baracklekvárral tálalom. Természetesen tehetünk rá nutellát, málna lekvárt vagy amivel szeretjük. Jó étvágyat hozzá.


HáziasÍzek.hu © 2017