
Szilvásgombóc

Nekünk nagyon jó édes szilva fajtáink vannak, melyek nem savanyúak, így szilvásgombócnak tökéletesek.
Szilvásgombóc hozzávalók: |
|
|
|
|
|
|
|
Szilvásgombóc tészta elkészítése:
A burgonyát megpucoljuk, sós vízben puhára főzzük. Villával vagy burgonya nyomóval simára törjük.
Hozzáadjuk a lisztet, a tojást pici sót. Simára gyúrjuk. Ha van kenyérsütő gép akkor abban is összedolgozhatjuk, szépen simára gyúrja, közben mi a darát elkészíthetjük.
![]() |
Szilvásgombóc tészta készítése kenyérsütő géppel |
Szilvásgombóc búzadara elkészítése:
Az étkezési búzadarát zsíron vagy olajon barnára pirítjuk, forró vízzel felengedjük, fedővel lefedjük, mely puhára dagad.
Szilvásgombóc elkészítése:
Ha készen van a tésztánk, vékonyra kisodorjuk.
![]() |
Szilvásgombóc tésztája |
Majd négyzet alakú darabokat vágunk ki belőle, melyeknek a közepére egy szem jó édes szilvát teszünk, és gombócot formálunk belőle.
![]() |
Szilvásgombócok kifőzés előtt |
Ha a gombócok elkészültek egy fazékban vizet forralunk, és a forrásban lévő vízbe a gombócokat kifőzzük. Ha a gombócok a víz tetejére feljönnek, szűrővel kivesszük és a pirított darába hempergetjük.
![]() |
Szilvás gombócok kifőzése |
Tálalhatjuk csak simán porcukorral, de fahéjjal is ízesíthetjük.
Jó étvágyat hozzá!