
Májgombóc sertésmájból
Az igazán finom májgombóchoz az ízlésednek megfelelően kell eltalálni a fűszerezést. Én a májgombócot sertésmájból készítem mindig, egy alkalommal nagyobb adagot szoktam csinálni, utána lefagyasztom és bármikor felhasználhatom amikor csak megkívánja a család a májgombóclevest. A lenti képeken látható mennyiségből 4-5 adag készült, a receptet 2 adagra írtam meg, így lesz mit lefagyasztani, de ha nagy a család akkor biztos vagyok benne, hogy elfogy.
Májgombóc hozzávalók: |
|
|
|
|
|
|
|
|
Májgombóc elkészítése:
A hagymát felszeleteljük, majd kevés zsiradékon megpirítjuk. Az a jó, ha szikkadt zsemléket használunk, áztassuk be vízbe vagy tejbe, ki hogyan szereti, de mielőtt felhasználjuk jól facsarjuk ki a levet belőlük. A májat alaposan megmossuk majd szeletekre vágjuk, hogy könnyebben le tudjuk darálni.
![]() |
| A májgombóc alapanyagai. |
Kislyukú daráló segítségével ledaráljuk a májat, a zsemléket és a pirított hagymát is.
![]() |
| Így készül a májgombócunk. |
Ezt követően sóval, borssal és majorannával ízesítjük, hozzákeverjük a két tojást majd jól összedolgozzuk. Közben egy fazékban vizet forralunk, majd a forrásban lévő vízbe tesszük a májgombócokat. Két evőkanál segítségével laposabb gombócokat készíthetünk, de készíthetjük gombóc, kerek formájúra is. Ha a gombócok feljöttek a lobogó víz tetejére akkor készültek el a májgombócok.
| Ha nem állna eléggé össze, nyugodtan adj hozzá egy kis búzadarát. |
![]() ![]() |
| Készen is van a házi, finom májgombóc! |
Jó étvágyat!



