Májgombóc sertésmájból

Te is májgombóccal szereted a húslevest? Itt egy tuti recept!

Az igazán finom májgombóchoz az ízlésednek megfelelően kell eltalálni a fűszerezést. Én a májgombócot sertésmájból készítem mindig, egy alkalommal nagyobb adagot szoktam csinálni, utána lefagyasztom és bármikor felhasználhatom amikor csak megkívánja a család a májgombóclevest. A lenti képeken látható mennyiségből 4-5 adag készült, a receptet 2 adagra írtam meg, így lesz mit lefagyasztani, de ha nagy a család akkor biztos vagyok benne, hogy elfogy.

Májgombóc hozzávalók:

  • 25 dkg sertésmáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • bors
  • majoranna
  • étkezési búzadara


Májgombóc elkészítése:

A hagymát felszeleteljük, majd kevés zsiradékon megpirítjuk. Az a jó, ha szikkadt zsemléket használunk, áztassuk be vízbe vagy tejbe, ki hogyan szereti, de mielőtt felhasználjuk jól facsarjuk ki a levet belőlük. A májat alaposan megmossuk majd szeletekre vágjuk, hogy könnyebben le tudjuk darálni.
 

ledaráljuk a hozzávalókat
A májgombóc alapanyagai.


Kislyukú daráló segítségével ledaráljuk a májat, a zsemléket és a pirított hagymát is.
 

ledaráljuk a zsemlét
Így készül a májgombócunk.


Ezt követően sóval, borssal és majorannával ízesítjük, hozzákeverjük a két tojást majd jól összedolgozzuk. Közben egy fazékban vizet forralunk, majd a forrásban lévő vízbe tesszük a májgombócokat. Két evőkanál segítségével laposabb gombócokat készíthetünk, de készíthetjük gombóc, kerek formájúra is. Ha a gombócok feljöttek a lobogó víz tetejére akkor készültek el a májgombócok.
 

Ha nem állna eléggé össze, nyugodtan adj hozzá egy kis búzadarát.

 

kifőzzük a májgombócokatelkészültek a gombócok
Készen is van a házi, finom májgombóc!


Jó étvágyat! 

HáziasÍzek.hu © 2017