Kemény tojás főzése

Az igazi kemény tojás készítése.
Kemény tojás főzése

A kemény tojás vagy főtt tojás főzése egyszerűnek tűnhet. Sokan úgy gondolják, hogy ezt mindenki tudja ezért nem sok információt találni erről.


Hogyan főzzünk, hány perc a főzési idő?

 

A tojás főzésének több fokozata van, a lágy tojás, kicsit lágyabb tojás, a közepesen kemény és a főtt tojás. A kemény tojást is lehet jól és rosszul ekészíteni, bár igazán elrontani nem lehet. A kemény tojás tudománya a húsvéti tojás készítése során is hasznosnak bizonyulhat.

 

 

Az egyik trükk, hogy kivételesen nem a legfrissebb tojás a legjobb, hanem érdemesebb régebbi vagy a lejárati dátumhoz közeli tojást választani. Ez azért fontos, mert a friss tojást nehezebb megpucolni.

 

Tojás a tojástartóban
Nem a legfrissebb tojás a legjobb

 

Főtt tojás elkészítési módok

Aki nem járatos a tojás főzésében, gyakran esik meg vele, hogy  tojás a főzés során megreped és a tojás fehérje kifolyik. Ezt elkerülendő a tojást szoba hőmérsékleten kell tartani, tehát ne tegyük egyből a forró vízbe a tojásokat. Így aki a hűtőben tárolja a tojásokat érdemesebb a főzés előtt 5-10 percre meleg vízbe tennie az elkészíteni kívánt tojásokat.

 

Szobahőmérsékletű tojások
Szobahőmérsékletű tojásokat ideje megfőzni

 

Mennyi ideig kell főzni a tojást?


Az idő fontos tényező, forrástól számítva 8 percig főzzük a tojásokat, nincs szükség arra, hogy tovább főzzük őket, így is megfelelően kemények lesznek, de maximum 10 percnél tovább semmiképp ne főzzük, mert elszineződhet a tojás fehérje.

 

Forrásban lévő tojások
Hány perc? 8-10 percig forrásban hagyjuk

 

Meddig áll el?

 

Ha elkészültek a tojások azt kell figyelembe venni, hogy azonnal vagy csak később fogjuk elfogyasztani a tojásokat. Ez azért fontos, mert ha a fogyasztása azonnal megtörténik, akkor a csap felett engedjünk rá hideg vizet, és várjuk meg amíg az edény és a tojások is teljesen lehültek, ha viszont később fogjuk felhasználni a tojásokat akkor nem szabad csapvíz alatt lehűteni őket, mert a tojás héjának a szerkezete megváltozik így a csapvízben található baktériumok is bejuthatnak a tojás héján keresztül így hamar elszaporodhatnak a baktériumok.

 

 

A kérdés tehát így hány napig áll el. Ebben az esetben meg kell várnunk amíg természetes úton lehülnek a tojások, ami hosszabb folyamat, így viszont a már főtt tojások tárolása több napig is lehetséges.

 

Hideg víz alatt lehűtjük a tojásokat
Hideg víz alatt lehűtjük a tojásokat

 

A hámozása lehet egyszerűen, a tojás szélét kicsit megtörve a héját apránként leszedve végezni. Számos praktika van arra, hogyan pucoljuk meg a tojást anélkül, hogy a fehér résznek baja essen. Javasolt egy picit meggörgetni a tenyerünkkel így az egész héja megtöredezik ami után könnyen nagy darabokban tudjuk leszedni a héját. A pucolás forró meleg állapotban a legnehezebb ezért a pucolása mindig lehűtés után történik.

 

Magyarországon a csirke vagyis a tyúktojás a legelterjedtebb, aminek fehérjetartalma 6.7 gramm, tehát fehérje tartalma valamint számos jótékony hatásai és a benne lévő vitaminok miatt is előszeretettel fogyasztjuk. A tojás nem vastartalma miatt fontos, hanem lassítja a vas felszívódását szervezetünkben.

 

Alapanyagok:

Írd le a véleményedet!

HáziasÍzek.hu © 2017
netgroup Konyhai kisegítő állás Adokveszek.hu