Gombapörkölt

Gyors és egyszerű gombás ételek egyike, a pörkölt. Én paprikásan és tejföl nélkül szeretem.

A gombát számtalan módon lehet felhasználni, akár nyersen salátákhoz, levesbe főzve, rántva, párolva vagy éppen mártáshoz. Ez a vegetáriánus recept könnyen lehet vegán is. Lássuk hogyan! 

Gombapörkölt hozzávalók:

  • 50 dkg csiperke gomba
  • 2 teáskanál csemege pirospaprika
  • kevés sertészsír vagy kókuszzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • késhegynyi köménymag
  • bors
  • majoranna
  • 1 evőkanál zabliszt
  • víz

 

A gombapörkölt elkészítése:

A vöröshagymát megpucoljuk és felszeleteljük, majd kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk.
 

üvegesre pirítjuk a hagymát

Megpirítjuk a hagymaszeleteket.

 

Ha a sertészsír helyett kókuszzsírt használunk akkor a vegetáriánus gombapörköltünk vegán lesz!

 

A gomba vásárlásakor próbáljuk törekedni a frissességre. Amikor a gomba kalapja egységesen szép fehér, nem fonnyadt akkor megtaláltuk a pörköltünkbe valót. Alapossan megmossuk, ügyelve arra, hogy ne maradjon a gomba földes. A friss gombánál a szárát is használjuk fel. A gombafejeket megpucoljuk és felszeleteljük.
 

csiperkegomba szeletek
Friss gombaszeletek.

 

A hagymához adjuk a két teáskanál csemege pirospaprikát és a késhegynyi köményt, majd kevés hidegvízzel felöltjük. Előtte vedd le a tűzről, nehogy odaégjen a paprika!
 

A gomba levet fog engedni, ezért ne adjunk hozzá túl sok vizet!

 

pirospaprika hozzáadása
A gombapörkölt alapja.

 

Beletesszük a felszeletelt gombákat és puhára főzzük. Sóval, borssal és majorannával ízesítjük. Mikor már készen van, hozzáadjuk az egy evőkanál zablisztet és utoljára jól összekeverjük.
 

gombapörkölt készül
A zabliszt hozzáadásával sűrítjük a pörkölt levét.


Az előkészületekkel együtt kb. 30 perc alatt kész ez az isteni recept. Köretként csinálhatunk hozzá rizst, burgonyapürét, tarhonyát, de akár friss kenyérrel is tálalhatjuk. Én tésztát főztem ki hozzá, és hamar el is fogyott. 
 

a gombapörkölt tálalva
Mindenkienk jó étvágyat kívánok hozzá! :)

 

 

 

HáziasÍzek.hu © 2017